''::Laa Izzata Illa Bil Islam::Wala Islama Illa Bi Syariah::Wala Syariata Illa Bi Daulah::"
Friday, May 28, 2010

Masjid Kini Sudah Hilang Fungsi Sebenarnya Tanpa KhilafahFrance’s biggest mosque
Di Tengah-Tengah Larangan Burqa, Masjid Terbesar di Perancis Mula Dibangun

Meskipun masih dilanda kontroversi tentang larangan hijab, umat Islam Perancis dapat bernafas sedikit kerana masjid terbesar akan dibangunkan di Marseille. Acara peletakan batu pertama pembangunan masjid itu dihadiri oleh para pemuka agama Islam di Perancis serta para pegawai kerajaan Perancis.

Marseille merupakan kota kedua terbesar di Negara Menara Eiffel itu, dengan jumlah warga muslimnya sekitar 250,000 orang. Pembangunan masjid di Marseille, bukan hanya akan menjadi masjid terbesar tapi juga akan menjadi simbol Islam di tengah masyarakat moden Perancis.

Dengan dibangunkannya masjid itu, masyarakat Islam di Marseille tidak perlu lagi melaungkan azan salat jamaah di ruang-ruang bawah tanah, tempat-tempat sewaan atau garaj. Uniknya, masjid di Marseille akan dilengkapi dengan menara setinggi 25 meter, mengingatkan kepada beberapa negara Eropah yang kebelakangan ini sangat menentang pembinaan menara masjid.

Kompleks masjid terdiri dewan utama untuk solat yang mampu menampung sekitar 7,000 orang, ruang perpustakaan, ruang kelas untuk belajar Al-Quran, restoran dan kantin. Pembangunan masjid ini dijangka selesai pada tahun 2012.

Masjid Marseille adalah hasil dari perjuangan umat Islam di Perancis yang sudah selama 60 tahun mengidamkan pembangunan masjid raya di negeri itu. Perjuangan itu menampakkan kejayaannya pada tahun 2001, di mana Jean-Claude Gaudin mendukung rencana pembangunan projek masjid dengan pembiayaan sebanyak 27 juta dollar AS. Gaudin berpendapat, dengan mendukung pembangunan masjid baru ini akan membantu meningkatkan integrasi masyarakat umat Islam ke dalam masyarakat Perancis.

"Masjid ini adalah wajah Islam yang nyata di Perancis, sebuah pengakuan bahawa masyarakat Islam memiliki status yang sama dengan penganut agama Katolik dan penganut agama lainnya di negeri ini," kata Nourredine Cheikh, presiden kesatuan yang mendukung kempen pembangunan masjid besar di Perancis.

Warga muslim Perancis menyambut gembira pelaksanaan pembangunan masjid di Marseille. "Kami sangat bahagia, masjid itu akhirnya menjadi kenyataan. Masjid ini akan membantu meredam mereka yang selama ini takut pada agama Islam," kata Salima Bassousilia, seorang warga muslim Perancis.

Masjid di Marseille ini tidak akan menlaungkan suara azan dengan pembesar suara, tapi akan menyalakam lampu yang akan berkelip lima kali untuk menandakan masuknya waktu salat. Cheikh, muslim Perancis kelahiran Algeria yang merupakan seorang usahawan berharap negara-negara seperti Arab Saudi dan Malaysia serta negara-negara di Afrika mampu untuk memyumbangkan dana pembangunan masjid itu. (ln/ CNA)

Sumber: eramuslim.com

Apa yang ada pada masjid terbesar tanpa naungan negara Khilafah?

Sesetengah umat Islam mempunyai pendapat bahawa pembinaan dan pencantikkan masjid menjadi bukti teguhnya Islam di sesebuah negara, sehingga para pelancong asing yang melawat negara tersebut tidak ketinggalan menziariahi masjid-masjid yang pembinaannya menelan berjuta-juta ringgit.

Namun begitu, secara realitinya, fungsi masjid di zaman ini telah disempitkan hanya kepada amalan ibadat. Di kebanyakan masjid kita melihat kaum Muslimin dilarang berbincang tentang permasalahan umat Islam. Sama sepertimana penganut agama Kristian yang menunaikan ibadat mereka di dalam gereja atau penganut agama Yahudi beribadat di dalam biara mereka, umat Islam sekarang ini berbangga dengan masjid-masjid yang menelan berjuta-juta ringgit yang dihiasi dengan berbagai corak dan lambang seolah-olah kebesaran, keagungan dan identiti umat Islam terletak pada struktur dan kecantikan corak yang terdapat pada masjid tersebut. Namun amat menyedihkan apabila di tempat-tempat di mana masjid-masjid ini dibina, hukum shara’ yang menjadi sepatutnya menjadi identiti umat Islam dan bukti perlaksanaan Islam di kawasan tersebut, dilupakan. Abu Daud meriwayatkan bahawa Ibnu Abbas telah mengatakan bahawa Rasulullah SAW bersabda “Aku tidak diarahkan untuk menghiasi masjid. Dan kamu akan menghiasi masjid-masjid sebagaimana kaum Yahudi dan Nasrani”. Dan dari Anas bin Malik r.a. bahawasanya Rasulullah SAW bersabda: "Tidak berlaku (terjadi) hari Qiamat sehingga umat ku bermegah-megah (dengan binaan) masjid" [H.R. Abu Daud)]

Masjid yang pertama didirikan oleh Rasulullah SAW di Madinah hanya dibina dengan menggunakan pelepah tamar sahaja. Namun begitu, masjid tersebut menepati fungsinya sebagai sebuah masjid di dalam Islam. Masjid yang dibina oleh Rasulullah (SAW) di Daulah Islam di Madinah itu yang tidak menelan berjuta-juta ringgit sepertimana masjid sekarang dengan hiasan dan corak yang bermacam-macam, tetapi menjadi pusat di mana Rasulullah (SAW) dan para sahabatnya merancang perluasan dakwah Islam di seluruh tanah Arab dan sentiasa menjadi pusat untuk membincangkan dan memerhatikan keadaan terkini dan permasalahan umat Islam.

Hanya di dalam Daulah Khilafah sahaja peranan masjid yang sebenarnya dapat dikembalikan, di mana nama Allah dan Hukum Allah diperjuangkan dan permasalahan umat Islam dapat dibincangkan dan diperhatikan. Masjid bukan sahaja bukan sahaja menjadi tempat menunaikan amal ibadat khusus, namun ia merupakan pusat aktiviti sosio-politik kaum Muslimin.

Marilah kita sama-sama memperingati diri kita dengan amaran daripada Hadis Rasulullah berkenaan dengan peristiwa-peristiwa buruk yang akan menimpa umat Islam. Daripada Ali bin Abi Thalib r.a. berkata: Telah bersabda Rasulullah SAW; "Sudah hampir sampai suatu masa di mana tidak tinggal lagi daripada Islam ini kecuali hanya namanya, dan tidak tinggal daripada Al-Quran itu kecuali hanya tulisannya. Masjid-masjid tersergam indah, tetapi ia kosong daripada hidayah. Ulama yang ada adalah sejahat-jahat makhluk yang ada di bawah naungan langit. Dari mereka berpunca fitnah, dan kepada mereka fitnah ini akan kembali". [H.R. al-Baihaqi]

Wa Allahu A’lam

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails