''::Laa Izzata Illa Bil Islam::Wala Islama Illa Bi Syariah::Wala Syariata Illa Bi Daulah::"
Monday, August 30, 2010

Program Ihya' Ramadhan 1431H ~IPGKDRI

Kehadiran bulan Ramadhan tahun 1431H ini sekali lagi tepat dengan suasana dan keadaan semasa. Kesempatan untuk berpesta ibadah, untuk melakukan muhasabah, membersihkan jiwa serta mendidik diri perlu dimanfaatkan oleh seluruh bakal guru di Institut Perguruan Kampus Dato' Razali Ismail.

Biro Agama,Kerohanian dan Moral (BADAM) telah mengadakan program tahunan di IPGKDRI sepanjang bulan Ramadhan yang mulia ini. Seperti mana Ramadhan-Ramadhan sebelum ini pengisian sepanjang Ihya' Ramadhan pada tahun ini termasuklah:


1)Tadarrus Al-Quran

Pada 11 Ogos 2010 bersamaan 1 Ramadhan 1431H, program tadarrus telah diadakan di Balai Islam Al-Muttaqin sepanjang Bulan Ramadhan.Ibadat ini menjadi kelaziman di bulan Ramadhan yang bertepatan dengan bulan ramadhan yang dianggap sebagai “Bulan Al-Quran”. Tujuan tadarrus yang diadakan bukan semata-mata untuk mengkhatamkan Al-Quran, tetapi untuk sama-sama mengawasi bacaan itu daripada sebarang kesilapan yang dibaca oleh setiap ahli usrah. Hal ini adalah untuk menjaga hak-hak Al-Quran dari segi tajwid, makhraj dan sebagainya.Aktiviti ini dijalankan di Balai Islam Al-Muttaqin selepas selesainya solat Zohor. Program ini melibatkan ahli usrah Kazoku. Kumpulan usrah Kazoku terdiri daripada 14 kumpulan dan naqib bagi setiap kumpulan usrah mengendalikan mad’u masing-masing untuk program tadarrus ini.2)Ifthar Jamie kali pertama di Balai Islam Al-Muttaqin

Program ini diadakan pada 20 Ogos bersamaan 10 Ramadhan 1431H di Balai Islam.

  • Bagi sambutan Ifthar ini bakal guru mengambil kesempatan yang sangat baik untuk mengeratkan lagi ukhuwwah, serta memperkukuh kesatuan hati sesama mereka.

Hadith riwayat Ibn Majah dan al‐Hakim, daripada Ibn Umar bahawa Nabi bersabda maksudnya: " Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika berbuka mempunyai doa mustajab yang tidak ditolak."
3)Ifthar Perdana kali kedua


Program ini berlangsung pada hari Isnin 30 Ogos bersamaan 20 Ramadhan 1431H.

  • Sempena Ifthar Perdana,Majlis Khatam Al-Quran juga diadakan


  • Majlis berbuka puasa bersama-sama ini dapat lagi mengeratkan ukhuwwah dan memupuk semangat berjemaah.
"Wahai orang-orang yg beriman! Diwajibkan atas kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang sebelum kamu agar kamu bertaqwa" (2:183)

Jelas sekali bahawa puasa yang ditunaikan dengan sebenar-benarnya, zahir dan batin akan mampu mengangkat seseorang mukmin itu ke darjat taqwa. Taqwa adalah satu tingkat yg tinggi dan untuk mencapainya ia memerlukan kesungguhan dari kita agar kita mendapat taqwa yang dijanjikan oleh Allah tersebut.2 comments:

محمد حذوان بن حميدان said...

semoga program sepanjang ramadhan ini menjadi 1 TARBIAH buat seluruh guru pelatih di IPG ini.. (^_^)

ساءوتول مجاهد said...

Insya'ALLAH...moge guru platih dpt mnjdikn Rmadhan sbgai bln yg mnjdi institut pntrbiahan dri dlm plbgai aspek mliputi jsmani dan rohani=)

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails